Istoria si Acatistul Icoanei Maicii Domnului Izvoratoare de Mir din Hawaii

Istoria si Acatistul Icoanei Maicii Domnului Izvoratoare de Mir din Hawaii

Troparul Sfintei Icoane din Hawaii

 

 

Din Mila lui Dumnezeu si din dragostea Maicii Domnului am avut bucuria sa avem in mijlocul nostru icoana Maicii Domnului izvoratoare de Mir din Hawaii.

Icoana, care o descrie pe Fecioara Maria ţinând pruncul Iisus în braţe, este o replică a unei alte replici, dar calităţile sale vindecătoare sunt un adevăr. Icoana Iveron originală a Maicii Domnului se află în vechea Mănăstire Iveron de pe Muntele Athos, o peninsulă independentă, plină de mănăstiri ortodoxe, situată în afara Greciei. Tradiţia monastică susţine că a fost realizată chiar de catre Sfântul Apostol Luca.

O copie a icoanei a fost dusă la Montreal, Canada, în 1982, urmând ca la scurt timp să apară relatările despre izvorârea de mir, asemănător celui cu care miruiesc preoţii ortodocşi. Cu ani mai târziu, Biserica Societăţii Sofrino din Rusia a realizat o replică a Icoanei de la Iveron Montreal. Ea a intrat în posesia unui preot ortodox din Hawaii, dăruindu-i-o unul dintre enoriaşii săi în vara anului 2007.

Iată şi un comunicat al Bisericii, care însoţeşte Icoana:

 “Era în octombrie 2007, pe când un credincios, citetul Nectarios, a simţit un miros puternic de trandafiri provenind din zona în care Icoana era aşezata în casa sa. Pe măsură ce s-a apropiat de zona cercetată, cu intenţia de a descoperi sursa acelei arome puternice, a observat că Icoana Maicii Domnului, pe care el o primise cadou, era complet scăldată în mir frumos mirositor. După notificarea preotului paroh, icoana a fost adusă la biserică şi a fost ştearsă şi uscată complet. O slujbă de mijlocire a avut loc înaintea icoanei şi, până la sfârşitul slujbei, Icoana era din nou scăldată în smirnă, biserica fiind umplută de parfumul de trandafiri.

“Din această zi, foarte mulţi oameni din toate mediile etnice şi religioase vin să venereze Icoana Maicii lui Dumnezeu şi să ceară ajutorul ei, pentru necazurile şi lipsurile lor, precum şi pentru bolile lor fizice şi nevoile spirituale”.

În iunie 2008 Arhiepiscopul Kyrill, episcopul de San Francisco, al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei, a recunoscut-o oficial, ca fiind miraculoasă şi autentică: “Icoana Iveron a Maicii Domnului, izvorâtoare de mir”.

Iata cateva momente inregistrate video:

Istoria Icoanei

Deschiderea Icoanei

Icoana izvorâtoare de Mir din Hawai

“În prezent toţi membrii parohiilor din Honlulu au auzit despre binecuvântarea care a coborât peste noi păcătoşii, din milă Celui Atotputernic şi din grijă şi dragostea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu deşi poate suntem nevrednici. I-am cerut citeţului Nectarios (în a cărui casa cele 2 icoane au început să izvorască mir) să descrie cu cuvintele lui ce s-a întâmplat.”                                                                  Preot Anatole Lyovin

Scrisoare de la citeţul Nectarios…

Iubiţi credincioşi,

Cu smerenie şi profundă emoţie voi încerca să povestesc ce s-a întâmplat cu adevărat, înainte de a fi lansate zvonuri care până urmă se vor dovedi neadevărate. Mulţi mi-aţi cerut să explic evenimentele ce au avut loc în ultimele săptămâni cu privire la cele două icoane izvorâtoare de mir de la Biserica Ortodoxă Rusă Sfânta Născătoare de Dumnezeu de Iviron din Honlulu, Hawai. A fost greu să exprim în cuvinte evenimentele recente care mi-au schimbat viaţa. Nu îmi pot imagina cum ar fi reacţionat alte persoane, dacă ar fi fost în locul meu, numai Dumnezeu ştie. Mă rog lui Dumnezeu să mă călăuzească pe mine şi familia mea, să fac şi să spun lucruri care să nu fie împotriva voinţei Lui. Voi încerca să povestesc cum aceste icoane au intrat în viaţa mea şi cum au schimbat-o. Tot ce scriu aici este adevărat.

Icoanele respective sunt două:

1)              Una este imprimată şi montată, cred, la fabrica bisericii Sofrino de lângă Moscova. Este o copie exactă a icoanei izvorâtoare de mir a Maicii Domnului de Iviron din Montreal; aceasta a fost icoana avută în grijă de către cuviosul martir Jose Munoz. Este o icoană mică, aproximativ 7-9 inch (17.78-22.86 cm) şi cam 1 inch (2.54 cm) grosime. Preotul meu paroh, Părintele Anatole Lyovin, mi-a dăruit-o cu ocazia zilei mele onomastice (în 1997). Părintele a spus că a cumpărat-o din librăria unei biserici din Toronto unde el a crescut, atunci când biserica sărbătorea cincizeci de ani de la înfiinţare. Icoanele din Sofrino au un stil distinctive, cu o frumoasă acoperitoare de mătase (oklad în rusă, Pokamiso în greacă) încorporată în icoană. Icoana aceasta este făcută pentru cei care nu îşi pot permite icoane frumoase şi foarte scumpe dar vor să aibă ceva la fel de frumos din Sofrino pentru un preţ mai mic.

2)              A doua icoană este pictată de mână în stil iconografic tradiţional bizantin sub forma unei Cruci, cu imaginea Domnului Nostru Iisus Hristos răstignit. A pictat-o un călugăr grec de la Muntele Athos. Este în jur de 20 X 27.94 cm (8 X 11 inch) şi aproximativ 3.81 cm. (1 ½ inch) grosime. Am cumpărat un set de două icoane sub formă de cruce aproape identice şi una am dăruit-o tatălui meu, iar pe cealaltă am păstrat-o.

Înainte de va relata întreaga istorie a icoanelor, lăsaţi-mă să vă spun cum a început totul…

Acum mai bine de trei luni, prin mai, iunie, sau iulie 2007, eu şi soţia mea am simţit un iz de parfum de trandafiri în preajma coltului unde ţinem icoanele în camera de rugăciune a casei. Ceva ne-a făcut să ne uităm la icoana noastră în formă de Crucea Mântuitorului (ce era aşezată în spatele raclei cu moaşte), am observat o picătură mică de lichid pe imaginea lui Iisus Hristos, în jurul rănii; unde “soldatul I-a împuns coastă cu suliţa”. Lichidul mirosea foarte dulce, ca şi mirul (nu am prea multe cunoştinţe despre mir, decât că am atins vată cu mir de la icoana de Iviron izvorâtoare de mir din Montreal şi mai multe bucăţi de vată de la icoana izvorâtoare de mir Sfântul Nicolae). Nu am spus nimănui despre asta şi am continuat să “urmărim” icoana să vedem dacă “curgerea” de mir va continua. Picurii de mir s-au uscat până la urmă şi noi am uitat să mai urmărim.

Acum ce s-a întâmplat între timp…

În timpul ultimei săptămâni din septembrie am început să simt un miros de mir incredibil de puternic în casă, în maşină, chiar şi la serviciu. Nu-mi puteam explica. Era doar imaginaţia mea? Am întrebat-o pe soţia mea şi ea mi-a spus că nu simţea nici un miros. Am vorbit cu mai multe persoane care ne-au vizitat şi nici ei nu au simţit nici un miros în casă. (Una dintre aceste persoane a fost naşa noastră sârboaica ortodoxă – nici ea nu a simţit nimic.) Am fost convins că a fost doar în imaginaţia mea. Asta a fost în 27 septembrie, sărbătoarea Sfintei Cruci.

Apoi, în prima săptămână din octombrie, eu şi soţia mea am fost foarte bolnavi şi am lipsit de la vecernie în seara aceea. Nu lipsim prea des de la slujbele de la biserică deci n-am uitat dată, 6 octombrie (sărbătoarea zămislirii Sfântului Ioan Botezătorul). În seara aceea, în jur de 22:30, am lucrat în birou, care este şi camera noastră de rugăciune (unde se afla şi colţul cu icoane). Motanul a intrat în birou şi a început să miroase împrejur ca şi cum a simţit ceva. Eu nu am mirosit nimic. Motanul a continuat să meargă către unde e este aşezată racla cu moaştele. Am considerat asta ciudat pentru că motanul nu mergea niciodată lângă racla; mereu ceva îl opera, deşi este un motan curios. Însă de data aceasta, el stătea pe labele din spate şi mirosea, să înţeleagă ce miros era, bănuiesc. Eu tot nu miroseam nimic. Am mers să îl ridic în braţe şi atunci am sesizat parfumul. Era atât de puternic, chiar îmbătător. Niciodată în viaţa mea n-am mai mirosit ceva la fel. Nu-mi pot explica de ce nu am simţit mirosul înainte. Era ca şi cum o mie de trandafiri au căzut în cameră. Mi-am făcut cruce şi am spus rugăciunea inimii. Am lăsat motanul jos şi am privit icoanele. Recunosc că mi-a fost frică să mă uit la icoanele de lângă racla. Până la urmă m-am uitat şi la icoana Cruce şi am observat că picătură de mir de lângă rana de la coaste a lui Christos era tot uscată. Pentru o fracţiune de secundă mi-am recăpătat luciditatea, chiar dacă mirosul de trandafiri devenise şi mai puternic. M-am uitat în jos şi mâna îmi era udă – era mir. Cum a ajuns mir pe mâna mea? Icoana era uscată, sau nu? Apoi am observat că pe genunchiul stâng al imaginii Domnului nostru Iisus se formă o picătură de mir chiar sub ochii mei. Am chemat-o pe soţia mea care a a venit alergând. Când am întrebat-o dacă a vărsat ceva pe icoane, mi-a răspuns că nu, că nici măcar nu s-a apropiat de ele. I-am arătat icoană. A fost şocată. I-am spus că mirosul e prea puternic. Am rugat-o să mă ajute şi împreună am început să inspectăm şi cele lete icoane. În birou meu am două rafturi de cărţi, iar deasupra ţin icoanele. Avem multe icoane, poate prea multe. Am stat amândoi pe vârfuri să ajungem la icoanele de deasupra rafturilor. Până la urmă am ajuns la icoana de Iviron dăruită mie de către părintele Anatole. Era complet udă, iar mirosul devenise şi mai puternic, încât nici soţia mea nu mai putea să suporte. Pentru cine nu o cunoaşte pe soţia mea, simţul ei de miros este destul de scăzut; poate să simtă doar mirosul de citrice. Am început să ne speriem. Ne întrebam unul pe altul dacă am curăţat ori uns icoanele recent, amândoi am negat. M-am întrebat ce se întâmplă. Am pus icoanele la loc şi am făcut câteva fotografii cu camera noastră digitală. Am făcut Acatistul Maicii Domnului în cinstea icoanei de la Iviron, apoi am mers la culcare şi am încercat să dorm.

Următoare zi, duminică 7 octombrie, după multe discuţii, am lăsat icoana acasă şi am plecat la biserică. După slujba am vorbit cu naşa noastră, care ne-a spus să discutăm cu părintele imediat. I-am povestit părintelui ce se întâmplase. El a ascultat cu răbdare şi apoi a spus: “Aduceţi icoana la biserică!” Am stabilit cu părintele să aducem icoanele la biserică miercurea următoare, în 10 octombrie. Până miercurea aceea, icoanele au continuat să izvorască. Am colectat mirul în vată şi m-am rugat în fata icoanelor pentru sora mea care era bolnavă şi pentru alţii. [Nota părintelui Anatole: În următoarea zi sora lui şi-a sunat tatăl să-i spună că doctorii n-au putut să explice, dar pancreasul ei; care s-a oprit din funcţionare, şi-a revenit complet şi diabetul ei este sub control.]

Noi de-abia am aşteptat să fie miercuri!

Miercuri, 10 octombrie, am adus icoanele la biserică şi le-am pus pe două strane în centrul bisericii. Părintele Anatole le-a inspectat, le-a şters cu vată şi a început Acatistul Imn al Icoanei de Iveron. După slujbă, icoanele au fost şterse încă o dată, pentru că au mai izvorât un pic de mir în timpul slujbei. Părintele Anatole ne-a confirmat că erau într-adevăr izvorâtoare de mir şi că este un mir foarte pur. Mirosul de trandafiri a înmiresmat aerul. L-am întrebat pe părinte: “ce ar trebui să facem acum?” Părintele ne-a spus să lăsăm icoanele în biserică pentru moment. Nimeni altcineva nu ştia despre icoane, deci erau în siguranţă la biserică.

Sâmbăta următoare, în 13 octombrie s-a întâmplat să fie ziua de curăţenie la biserică. Pregăteam biserică pentru următoarele sărbători: hramul bisericii noastre (24 noiembrie), Crăciunul, vizita episcopului Sârb, etc. Eu, soţia mea şi încă o persoană am fost însărcinaţi cu curăţenia. În timp ce făceam curăţenie, nu ne puteam lua ochii de la cele două icoane izvorâtoare de mir, care izvorau încet mir în timp ce noi curăţăm. Mirosul de trandafiri era destul de pregnant. Icoanele păreau că emană un miros puternic de trandafiri; icoana Maicii Domnului părea că mirosea mai tare a trandafiri decât cealaltă icoană (care avea un miros mai aromat). Nu pot să explic mai bine. În timp ce făceam curăţenie, nasul nostru a venit să vadă icoanele, că multe alte persoane care n-au putut aştepta până la vecernie în seara aceea. Naşa noastră mi-a spus mai târziu că a fost “Toma necredinciosul” şi nu i-a venit să creadă până n-a văzut icoanele cu ochii ei. Era de înţeles. Ea nu a înţeles că icoanele izvorau mir în timp ce noi curăţăm biserica (mirul nu izvoraşte continuu). Ea s-a închinat la icoana Cruce şi a sărutat picioarele Mântuitorului şi atunci a simţit în gură o bună cantitate de mir. La fel ca apostolul Toma, care şi-a pus degetele în mână şi coasta lui Hristos, şi naşa a pus gura chiar în mir. Nu m-am putut abţine şi am râs.

În următoarea zi, duminică 14 octombrie, a fost sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, şi părintele Anatole a arătat credincioşilor icoanele. Icoanele izvorau mir destul de puternic; era destul mir pentru toată lumea. De atunci până în prezent icoanele continuă să izvorască mir. Mulţi au venit să vadă icoanele: ruşi, greci, sârbi, romano-catolici, protestanţi şi toţi au simţit puterea Duhului Sfânt. Sunt zile când icoanele sunt complet uscate şi alte zile când sunt acoperite cu mir, însă mereu produc un miros îmbătător de trandafiri. Este cu adevărat un miracol! Câteodată mă întreb dacă este un avertisment.

Când mă uit în urmă, mi se pare că “revelaţie” este “temă centrală” în ultimul timp. I-am mărturisit nasului nostru despre parfum în ziua Înălţării Sfintei Cruci. Am descoperit că icoanele izvorăsc mir şi le-am arătat preotului nostru de sărbătoarea Zămislirii Sf. Ioan Botezătorul (el a fost cel care l-a “arătat” lumii pe Iisus). Preotul nostru a arătat icoanele izvorâtoare de mir celor din biserică cu ocazia sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului. Astea nu pot fi coincidenţe!

Parohia noastră e dedicată icoanei originale izvorâtoare de mir din Iviron, o icoană care nu a fost în Hawaii niciodată. Fratele Jose a vrut să vină, dar nu s-a potrivit să vină niciodată. Trebuie să vă mărturisesc, că uneori cred ca fraţii noştri ortodocşi de pe continent au uitat de mica noastră parohie şi comunitate. Trăind aici, în mijlocul Oceanului Pacific, ne străduim să supravieţuim că parohie ortodoxă; ne străduim din greu să ne plătim facturile, ne străduim din greu să plătim chiria. Mă întreb câteodată: “când vom avea o biserică a noastră? Ne-a uitat Dumnezeu? Trebuie să ne fie greu pentru totdeauna? Am greşit cu ceva? Te-am supărat, Doamne? Dacă ceilalţi ortodocşi ne-au abandonat sau nu, un lucru e sigur… Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu nu ne-a uitat, ea nu ne-a abandonat şi nici n-o să ne abandoneze! Prin icoanele acestea, am acum nădejde că EXISTĂ luminiţă la capătul tunelului. Dacă suntem binecuvântaţi sau nu să avem o biserică a noastră, nu contează; Dumnezeu ne-a arătat că nu ne-a uitat! Şi asta-i tot ce contează. Dumnezeu ne spune că e adevărat! Îndrăznim să ignorăm revelaţia asta? Îndrăznim să ne întoarcem spatele acestei mari minuni? Îndrăznim să uităm de Hristos? Dumnezeu să ne ierte dacă facem asta!

Cu dragoste în Hristos,

Citeţ Nectarios (decembrie 2007)

Actualizare: Noiembrie 2012

În iunie 2008, Icoana de Iviron izvorâtoare de mir din Hawai a fost recunoscută oficial de către Biserica Ortodoxă Rusă din afară Rusiei, ca şi făcătoare de minuni şi demnă de cinstire, şi i s-a dată binecuvântarea să călătorească la diferite biserici şi mănăstiri ortodoxe. Proprietarul icoanei, citeţul Nectarios, a fost desemnat de Biserica Ortodoxă Rusă să fie gardianul ei, şi să aibă grijă de miraculoasă icoana a bisericii lui Hristos.

Prin harul Domnului, icoana Sfânta Cruce a încetat treptat să producă mir, aşa cum a făcut, acum o face doar cu anumite ocazii de-a lungul anului (Paştele fiind cel mai recent). Spre alinarea credincioşilor, Sfânta Cruce continua să emane un miros îmbătător de parfum, chiar dacă izvoraşte mir sau nu. În timp ce icoana Maicii Domnului de Iviron din Hawaii, călătoreşte şi duce harul Domnului, Sfânta Cruce rămâne mereu în Hawai să ofere protecţie şi mângâiere credincioşilor.

Din iunie 2008, icoana Maicii Domnului de Iviron din Hawai a fost la mai mult de 500 de biserici din Nord America (din toate jurisdicţiile canonice) şi a fost cinstită de aproximativ 250 de mii de oameni din Statele Unite. În multe oraşe icoana este dusă de la o parohie la alta, fiind cinstită de toţi clericii ortodocşi, şi ajutând la stabilirea şi îmbunătăţirea relaţiilor între credincioşii ortodocşi, cât şi întărirea relaţiilor dintre bisericile surori. Cereri că icoana făcătoare de minuni să ajungă la ei au fost făcute de Rusia, Georgia, Ucraina, Grecia, Cipru, America de Sud, Europa, Pământul Sfânt, România, Muntele Athos şi Serbia.

Numeroase minuni au fost legate de Sfânta Născătoare de Dumnezeu prin această umilă iconiţa, ele se colectează în prezent şi într-adevăr sunt multe. Vindecările spirituale şi fizice au inclus vindecări de orbire şi boli de ochi, cancer, posesie demonică, paralizie, boli de rinichi, dureri cronice, şi viruşi puternici.

Oriunde merge icoană, Harul Domnului nostru IIsus Hristos şi al Mamei Sale sfinte se simte din plin. Oamenii au spus că doar fiind în prezenţa icoanei pot să simtă o dragoste şi o bucurie nespusă; este cu adevărat de nedescris. Suntem atât de binecuvântaţi că Dumnezeu şi-a arata dragostea către noi şi ne-a îngăduit să simţim ceea ce sfinţii numesc “adevăratul miros al sfinţeniei”. Adevăratul înţeles al apariţiei icoanei îl ştie numai Dumnezeu şi timpul le va dezvălui pe toate. Cu toate acestea, ceea ce ştim este că Dumnezeu ne iubeşte şi asta este tot ce contează…

Deasemenea vă rugăm să aveţi răbdare când aşteptaţi sfânt mir. Până acum am primit mii de cereri. Până de curând citeţul Nectarios a fost singurul care se ocupă cu trimiterea coletelor, ca să nu mai menţionăm călătoriile lui nesfârşite în întreaga lume ca să ducă tuturor credincioşilor ortodocşi binecuvântările sfintei icoane de mir izvorâtoare a Maicii Domnului de Iviron din Hawai. Deci, vă rugăm să aşteptaţi un pic pentru a primi sfântul mir.

Acatistul Sfintei Icoane a Maicii Domnului din Hawaii
25 februarie şi 26 octombrie

Preotul:       Binecuvantat este Dumnezeul nostru, totdeauna acum si pururea si in vecii vecilor

Cantaretul: Amin.  Imparate Ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, care pretutindeni esti si  toate le implinesti,  Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne  curateste de toata intinarea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi,

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe  noi

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii  vecilor. Amin.

Prea Sfanta Treime, miluieste-ne pe noi; Doamne curateste pacatele noastre;  Stapane iarta faradelegile noastre; Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.  Amin.

Tatal nostru, Care esti in cerurui, sfinteasca-se numele Tau,vie imparatia Ta, faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi. Si ne iarta noua pacatele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbazveste de cel rau.

Preotul: Ca a Ta este imparatia si puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Cantaretul:        Amin.

Condacul 1

Apărătoare Doamnă, Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoare, cântările cele de laudă aducem ţie noi, robii tăi, ca cei ce cu venirea cinstitei icoanei tale ne-am igonisit arma tare, zid nebiruit şi strajă nebiruită. Acoperă-ne şi ne apără pe noi toţi de vrăşmaşii cei văzuţi şi de cei nevăzuţi şi de toată vătămarea sufletească şi trupească, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Icosul 1

Îngerul cel mai întâi stătător trimis a fost să zică Născătoarei de Dumnezeu, când a căzut ei sorţii slujirii apostoleşti în pământul Iviriei:” De Ierusalim nu te îndepărta şi nu te desparţi, iar sortul ce ţi-a căzut ţie, se va arăta luminat în zilele cele mai de apoi, că te vei osteni în pământul întru care Dumnezeu vă voi pentru tine, pentru aceea zicem:

Bucură-te, prin care lumii se va aduce mântuirea;

Bucură-te, prin care înşelăciunea idolească se va surpa;

Bucură-te, prin care puterea stăpânitorului întunericului se va ruşina;

Bucură-te, prin care împărăţia lui Hristos se va întări;

Bucură-te, chemarea la lumina Evanghelie a celor căzuţi în întunericul slujirii idoleşti;

Bucură-te, slobozirea fiilor lui Dumnezeu, din robia diavolului;

Bucură-te, slujitoare a Fiului tău şi Dumnezeu;

Bucură-te, Ceea ce cu ascultarea ta, neascultarea Evei ai vindecat;

Bucură-te, înălţimea faptelor bune;

Bucură-te, adâncimea smeritei cugetări;

Bucură-te, prin care credincioşii cunosc pe Făcătorul;

Bucură-te, prin care credincioşii se fac fii Tatălui;

Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Condacul 2

Văzând Sfânta Fecioară minunată voie a lui Dumnezeu, pentru Sine, ca o roabă a Domnului pururi s-a supus să fac voia lui, strigând: Aliluia!

Icosul 2

Înţelegerea cea neînţeleasa a graiului îngerului, Domnul făcând-o înţeleasă ţie, Preacurata, a îndreptat mergerea ta către muntele Athosului, unde s-a grăit de tine celor ce se nevoiesc intru neamul duhovnicesc. Deci noi cu bucurie strigam către tine:

Bucură-te, Ceea ce ai sfinţit Athosul cu venirea ta;

Bucură-te, Ceea ce ai surpat idolii;

Bucură-te, Ceea ce ai sădit acolo credinţa cea adevărată;

Bucură-te, Ceea ce ai izgonit de acolo pe cei necredincioşi;

Bucură-te, Ceea ce ţi-ai ales gradina ţie Muntele acesta;

Bucură-te, Ceea ce locului acestuia darul tău l-ai făgăduit;

Bucură-te, dătătoarea bunătăţilor pământeşti tuturor credincioşilor ce locuiesc pe el;

Bucură-te, chezăsuitoare mântuirii celei veşnice;

Bucură-te, mijlocitoare caldă celor ce locuiesc în grădina ta;

Bucură-te, înfricoşarea tuturor vrăşmaşilor;

Bucură-te, Ceea ce ai făgăduit mila Fiului tău locului acestuia, până la sfârşitul veacurilor;

Bucură-te, Ceea ce ai prevestit cu darul Lui nu se va depărta de la Sfântul Munte;

Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Condacul 3

Puterea Celui Preaînalt cu apărarea Maicii lui Dumnezeu a umbrit Sfântul Munte, surpăturile şi văile lui, ca un sălaş prea larg, l-a arătat tuturor celor ce în viaţa călugărească doresc să culeagă mântuire, şi vor cânta: Aliluia!

Icosul 3

Având purtare de grijă pentru grădina ta şi pentru poporul din pământul Iriviei bine ai voit a se zidi, în locul unde însăţi ai statut când ai venit la Athos, un locaş al neamului lor ca un liman celor ce cauta mântuirea, şi ai voit a le da icoana ta, ca toţi să zică ţie:

Bucură-te, Ceea ce ai fost aleasă ocrotitoare pământului Iviriei;

Bucură-te, că ţara aceasta s-a întors de la înşelăciunea idolească la lumina lui Hristos;

Bucură-te, Odrasla mlădiţei celei neveştejite care ai odrăslit acum viaţa luminată;

Bucură-te, Ceea ce ai crescut strugurii minunilor şi ai bunei credinţe;

Bucură-te, livada duhovnicească pe Athlon sădita;

Bucură-te, Ceea ce ai izvorât curgere cu duhovnicească lumânare pentru pământul Iviriei;

Bucură-te, gura lui Eftimie, cea cu cuvinte de aur;

Bucură-te, a lui Ioanichie cetate nebiruită;

Bucură-te, a călugărilor îngrădire;

Bucură-te, liman lin celor ce caută mântuire;

Bucură-te, Ceea ce făgăduieşti acelora odihnă veşnică;

Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Condacul 4

Izvor de gânduri de nedumerire având întru sine, cinstită văduvă, cea din Niceea, s-a tulburat văzând Sfânta şi prea lăudata icoana a Maicii lui Dumnezeu, impusă cu suliţa ostaşului celui stricător de icoane, dintru care îndată a curs sânge şi ea de frică fiind cuprinsă, ca să nu fie batjocorita Sfânta Icoană, cu rugăciuni şi lacrimi vărsând-o mergând spre apus, cu veselie a strigat: Aliluia!

Icosul 4

Văzând călugării Sfântului Munte, flacăra ce se arată pe mare ca un stâlp de foc, a cărui înălţime ajungea până la cer şi strălucea ca un soare, şi venind noaptea la malul mării au văzut Sfânta Icoana a Maicii lui Dumnezeu purtându-se pe mare cu putere dumnezeiască şi au strigat celei pline de dar

Bucură-te, Rug nears ce te-ai văzut de puitorul de lege;

Bucură-te, stâlp de foc care povăţuieşti pe cei din întuneric;

Bucură-te, scara care ajungi până la cer, pe care s-a pogorât Dumnezeu;

Bucură-te, pod care treci la cer pe cei de pe pământ;

Bucură-te, raza zilei celei de taină;

Bucură-te, Ceea ce ai născut lumina cea neapusa;

Bucură-te, Ceea ce n-ai învăţat pe nimeni în ce chip a fost;

Bucură-te, Ceea ce eşti îmbrăcată în soare, care străluceşti cu darul şi cu slavă în toată lumea;

Bucură-te, stea care arăţi soarele;

Bucură-te, fulger care luminezi sufletele şi străluceşti gândurile celor credincioşi;

Bucură-te, strălucire care luminezi pe cei din întuneric;

Bucură-te, ca din tine a răsărit strălucirea cea cu multă lumină;

Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Condacul 5

Icoana ta cea cu Dumnezeiasca mergere vrând să o dai lăcaşului Mănăstirii Ivirii, zis-ai dumnezeiasca Maica Arhimandritului Gavriil: “mergi cu ceata călugărilor la malul mării şi te pogoară în luciul ei şi primeşte Icoana mea”. Deci, el întraripat cu credinţa şi cu dragoste a mers pe apă ca pe uscat şi au luat icoana în braţele sale şi dobândind acea vistierie s-au bucurat zicând: Aliluia!

Icosul 5

Vazut-au călugării din Mănăstirea Ivirului de multe ori Icoana Maicii lui Dumnezeu din Biserica scoasă cu putere nevăzută stând deasupra porţii, pe zidul curţii, şi spăimântându-se au zis unele ca acestea:

Bucură-te, Ceea ce bine ai voit a ne da Sfânta Icoana ta;

Bucură-te, Ceea ce ne-ai făgăduit-o acoperământ a fi nouă;

Bucură-te, Ceea ce ai arătat dragostea ta către lăcaşul nostru;

Bucură-te, Ceea ce ai arătat purtarea ta de grijă pentru el;

Bucură-te, ajutorul nostru în ţară străină;

Bucură-te, bunăvoinţa lui Dumnezeu către noi;

Bucură-te, îndrăznirea noastră către Dumnezeu;

Bucură-te, izbăvitoarea lacrimilor noastre;

Bucură-te, apărarea noastră a celor sărmani;

Bucură-te, îngrădirea noastră;

Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Condacul 6

Propovăduitor al voii tale făcând pe Gavril, ai zis către el, Stăpâna:” N-am venit să fiu păzită de voi, ci ca să fiu Eu păzitoare vouă, nu numai în veacul acesta de acum ci şi în cel viitor. Iată, dau semn vouă, până când veţi vedea icoana mea în mănăstire nu va lipsi de la voi darul şi mila Fiului meu, ca toţi să strige Lui: Aliluia”

Icosul 6

Bucurie mare s-a făcut la toţi cei ce au auzit făgăduinţele tale, Maică lui Dumnezeu, şi ţie, Portăriţei cereşti, Biserica ţi-au ridicat călugării în poarta mănăstirii, strigând aşa:

Bucură-te, stătătoarea înainte pentru noi, în cele viitoare;

Bucură-te, Ceea ce frică Domnului ne înveţi pe noi;

Bucură-te, Ceea ce ne îndreptezi pe calea cea bună;

Bucură-te, îndrăznirea şi nădejdea noastră;

Bucură-te, aşteptarea noastră şi acoperământul;

Bucură-te, Ceea ce ce ai plecat către noi milostivirea Fiului tău;

Bucură-te, Ceea ce ne vesteşti că darul Lui va fi cu noi;

Bucură-te, Ceea ce Icoana te cea sfântă ne-ai dat-o noua arvuna a milei Fiului tău;

Bucură-te, Ceea ce ai dat ei darul facerii de minuni;

Bucură-te, Ceea ce depărtezi de la noi tot răul;

Bucură-te, Ceea ce deschizi intrarea a tot binele;

Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Condacul

Vrând rău credinciosul Amira să strice lăcaşul Mănăstirii Ivirului şi obştea de călugări ce era adunată acolo să o risipească, de grabă au cunoscut apărarea lăcaşului de către Maică lui Dumnezeu, văzând corăbiile sale în adâncimea marii înecate şi pe ostaşii pierduţi prin valurile mării. Deci înfricoşându-se ei şi venind cu smerenie au dat la mănăstire aur şi argint, cerând iertare. Iar călugării văzând acestea au cântat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 7

Multe şi nenumărate minuni ai arătat, Maică lui Dumnezeu, plinind în mănăstire lipsa de vin, de faină şi de untdelemn, pe cei îndrăciţi vindecând, şchiopilor dăruind umblare, orbilor vedere şi toată neputinţa vindecând, ca văzând aceste minuni să-ţi cântăm ţie:

Bucură-te, Apărătoare Doamnă, care biruieşti pe vrăşmaşi;

Bucură-te, cea grabnică spre ajutor celor ce te cheamă pe tine;

Bucură-te, Ceea ce nu treci cu vederea rugăciunea noastră;

Bucură-te, Ceea ce de la făgăduinţa nu te întorci;

Bucură-te, Ceea ce întristarea intru bucurie o prefaci;

Bucură-te, Ceea ce lipsă din mănăstire tu o acoperi cu îndestulare;

Bucură-te, a orbilor vedere;

Bucură-te, a şchiopilor umblare;

Bucură-te, a tuturor scârbiţilor mângâietoare;

Bucură-te, că nu încetezi a ne purta de grijă şi a ne mântui pe noi;

Bucură-te, ca dintru atâtea rele ne izbăveşti pe noi;

Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Condacul 8

Auzind Patriarhul Nicon de lăcaşul Mănăstirii Ivirului cel minunat, acoperit de Icoana Maicii Domnului, a dorit ca şi ţara lui să aibă împărtăşire de darul ei. Pentru această zidind locaş în cinstea acestei preaslăvite Icoane, cu osârdie a cerut închipuirea Sfintei Icoane cea făcătoare de minuni a Maicii lui Dumnezeu, ca prin acoperământul ei, acoperiţi fiind, să cânte lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 8

Cu totul intru cei de sus fiind şi de cei de jos despărţindu-te, bine ai voit, Maică lui Dumnezeu, să dăruieşti aceeaşi binecuvântare a Athos ului şi peste lăcaşul Mănăstirii Pecersca, al robului tău Antonie, prin asemănarea cinstitului tău chip cu care ai binecuvântat Athosul. Pentru aceea strigam ţie:

Bucură-te, acoperământul cel mai lat decât norul;

Bucură-te, îngrădirea şi întărirea drept credincioşilor;

Bucură-te, stâlp nemişcat al Bisericii dreptmăritoare;

Bucură-te, înfruntarea eresurilor şi a dezbinărilor;

Bucură-te, Ceea ce mulţimea credincioşilor o luminezi cu strălucitoarele raze ale Icoanei tale celei făcătoare de minuni;

Bucură-te, Cea ce izvorăşti de la ea darurile vindecărilor şi ale minunilor tale;

Bucură-te, îngrozirea vrăşmaşilor;

Bucură-te, veselia arhiereilor şi a preoţilor;

Bucură-te, povăţuitoarea călugărilor şi mântuirea a tot neamul creştinesc;

Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Condacul 9

Toată osârdia având-o adunarea pustnicilor Mănăstirii Ivirul pentru zugrăvirea Preacinstitului chip al milostivei Portăriţe, săvârşind cântări de rugăciune şi cu apă de la minunată Icoana spălând scândură pe care voia să zugrăvească cinstitul ei chip, au sfinţit pe cuviosul Iamvlih, care nevoindu-se cu toată obştea părinţilor, în post şi rugăciuni, au zugrăvit închipuirea Icoanei Maicii lui Dumnezeu, pentru care noi pururi strigăm: Aliluia!

Icosul 9

Pe ritorii cei mult vorbitori îi vedem, Născătoare de Dumnezeu, a fi ca nişte peşti fără de glas, că nu se pricep după vrednicie să laude toate minunile tale care le-ai arătat, neamului omenesc, de la Sfânta Icoana ta. Căci încă pe cale fiind spre ţara rusească, s-au făcut minuni, poruncind binecredinciosului Emanoil să dea preţul răscumpărării celor necredincioşi care împiedicau mergerea Sfintei Icoane şi îndoit după aceea întorcându-i lui. Iar noi pentru această cu credinţa strigam aşa:

Bucură-te, izvorul minunilor cel nedesertat;

Bucură-te, ca totdeauna eşti mijlocitoare către Dumnezeu;

Bucură-te, scăparea celor din nevoi;

Bucură-te, mângâierea celor scârbiţi;

Bucură-te, vindecarea bolnavilor;

Bucură-te, Maică milostivă a celor sărmani;

Bucură-te, întoarcerea la calea adevărului a celor robiţi;

Bucură-te, chemarea păcătoşilor la pocăinţă;

Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Condacul 10

Vrând să mântuieşti mulţi oameni din nevoi şi din tot felul de scârbe, izvor de milă neîmpuţinata izvorăşti, dumnezeiasca Maică, de la Icoana ta, neamului nostru. Că iată eşti grabnic ajutătoare în lăcaşul Ivirului celui nou, înmulţind darurile tale şi în alte oraşe şi mănăstiri şi sate, celor ce te cinstesc pe tine toate cererile le împlineşti, pentru aceea slăvim pe Dumnezeu, care ne-a dat nouă un aşa dar, şi strigăm: Aliluia!

Icosul 10

Zid eşti, Născătoare de Dumnezeu, cinului călugăresc şi tuturor celor ce aleargă la tine, ca Făcătorul cerului şi al pământului sălăşluindu-se în Feciorescul tău pântece, a învăţat pe toţi râvnitorii de curăţie şi de întreaga înţelepciune să strige către tine:

Bucură-te, vas ales al curăţiei;

Bucură-te, cununa fecioriei;

Bucură-te, cămara nunţii celei fără de de sămânţă;

Bucură-te, Mireasa nenuntita;

Bucură-te, Ceea ce ai născut pe semănătorul curăţiei;

Bucură-te, Ceea ce ai împreunat Domnului pe cei credincioşi;

Bucură-te, grabnică ajutătoare în viforul ispitelor;

Bucură-te, Ceea ce izgoneşti asupririle vrăşmaşilor;

Bucură-te, Cea ce risipeşti întunecarea patimilor celor de suflet pierzătoare;

Bucură-te, Ceea ce curăţeşti gândurile;

Bucură-te, Ceea ce ne înveţi a urî dulceţile cele pământeşti;

Bucură-te, Ceea ce îndreptezi minţile şi inimile către cele de sus;

Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Condacul 11

Se biruieşte toată cântărea care vrea să tindă către mulţimea milelor tale celor multe, ca de-ţi vom aduce cântări la număr tocmai ca nisipul mării, Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoare, nimic nu plinim cum se cade, pentru această cantam ţie: Aliluia!

Icosul 11

Făclie primitoare de lumină arătată celor ce sunt în mulţimea necazurilor, vedem pe Preasfânta icoana a Maicii lui Dumnezeu ca primind focul cel nematerialnic al darului, luminează pe toţi cu razele minunilor, învăţându-i a cânta aşa celei prea binecuvântate:

Bucură-te, că eşti grabnică ajutătoare;

Bucură-te, Ceea ce ne aperi pe noi de foc, de sabie şi de năvălirea altor neamuri;

Bucură-te, Ceea ce ne izbăveşti pe noi de foamete şi de moarte năprasnică;

Bucură-te, Ceea ce ne păzeşti pe noi de toate relele cele aducătoare de moarte;

Bucură-te, ajutătoarea pe cale, pe uscat şi pe ape, a celor necăjiţi;

Bucură-te, vindecarea durerilor celor sufleteşti şi trupeşti;

Bucură-te, milostiva mângâietoare a celor scârbiţi şi împovăraţi;

Bucură-te, Ceea ce pe cei deznădăjduiţi îi întorci din groapa pierzării;

Bucură-te, Ceea ce nici pe mine nu mă laşi fără ajutorul şi apărarea ta;

Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Condacul 12

Vrând să dea har datoriilor celor omeneşti, dătătorul de bine venit-a singur la cei ce se depărtaseră de harul Lui, şi rupând zapisul a dăruit nouă puternică mijlocire pe cea de dumnezeu cu dar dăruită, pe Maica lui Dumnezeu, ca prin rugăciunile ei să strigăm pururi: Aliluia!

Icosul 12

Cântând minunile tale cele arătate în viaţa aceasta, te lăudam pe tine, Născătoare de Dumnezeu, ca pe un izvor nesfârşit al milei. Deci, căzând către tine înaintea Icoanei tale celei făcătoare de minuni, cu smerenie te rugăm, fii noua acoperământ în ziua sfârşitului nostru, când vom sta la înfricoşatul scaun de judecată al Fiului tău, ca să cântăm ţie:

Bucură-te, ceea ce intru slavă stai lângă scaunul Fiului tău şi acolo îţi aduci aminte de noi;

Bucură-te, Cea ce dimpreună cu Fiul tău şi Dumnezeu împărăţeşti în veci şi pentru noi mijloceşti;

Bucură-te, că celor ce nădăjduiesc la tine le dăruieşti sfârşit vieţii fără durere şi paşnic;

Bucură-te, Ceea ce ne izbăveşti de rănile cele amare;

Bucură-te, Ceea ce ne izbăveşti de duhurile cele din văzduh;

Bucură-te, ştergerea păcatelor prin pocăinţă;

Bucură-te, după Domnul, nădejdea noastră a vieţii celei fericite;

Bucură-te, că celor ce nădăjduiesc spre tine le rânduieşti starea de-a dreapta a Fiului tău;

Bucură-te, ca fericitul glas care ne făgăduieşte moştenirea împărăţiei cerurilor, a-l auzi ne învredniceşte;

Bucură-te, nădejdea cea tare a veşniciei mântuirii a tuturor creştinilor;

Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Condacul 13

O, Maică prea lăudată, Preasfânta Doamnă, Fecioara Născătoare de Dumnezeu, caută spre noi, cei ce cu smerenie şi cu lacrimi aducem aceste puţine rugăciuni înaintea Preacuratei Icoanei tale, şi toată aşteptarea şi nădejdea spre tine o punem. Izbăveşte-ne pe noi din toate nevoile şi ispitele din viaţa aceasta, şi ne scoate din muncă ce va să fie, că prin tine să fim mântuiţi şi să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Acest condac se zice de trei ori.

Icosul 1

Îngerul cel mai întâi stătător trimis a fost să zică Născătoarei de Dumnezeu, când a căzut ei sorţii slujirii apostoleşti în pământul Iviriei:” De Ierusalim nu te îndepărta şi nu te desparţi, iar sortul ce ţi-a căzut ţie, se va arăta luminat în zilele cele mai de apoi, că te vei osteni în pământul întru care Dumnezeu vă voi pentru tine, pentru aceea zicem:

Bucură-te, prin care lumii se va aduce mântuirea;

Bucură-te, prin care înşelăciunea idolească se va surpa;

Bucură-te, prin care puterea stăpânitorului întunericului se va ruşina;

Bucură-te, prin care împărăţia lui Hristos se va întări;

Bucură-te, chemarea la lumina Evanghelie a celor căzuţi în întunericul slujirii idoleşti;

Bucură-te, slobozirea fiilor lui Dumnezeu, din robia diavolului;

Bucură-te, slujitoare a Fiului tău şi Dumnezeu;

Bucură-te, Ceea ce cu ascultarea ta, neascultarea Evei ai vindecat;

Bucură-te, înălţimea faptelor bune;

Bucură-te, adâncimea smeritei cugetări;

Bucură-te, prin care credincioşii cunosc pe Făcătorul;

Bucură-te, prin care credincioşii se fac fii Tatălui;

Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Condacul 1

Apărătoare Doamnă, Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoare, cântările cele de laudă aducem ţie noi, robii tăi, ca cei ce cu venirea cinstitei icoanei tale ne-am igonisit arma tare, zid nebiruit şi strajă nebiruită. Acoperă-ne şi ne apără pe noi toţi de vrăşmaşii cei văzuţi şi de cei nevăzuţi şi de toată vătămarea sufletească şi trupească, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Portăriţa bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Troparul Sfintei Icoane

Din icoana ta, Născătoare de Dumnezeu Doamnă,  neîncetat a curs mir binecuvântat. Tu ai mângâiat pe cei din exil credincioşi ţie şi ai luminat pe cei necredincioşi cu lumina Fiului tău. De aceea, Stâpână, cu lacrimi ne închinăm ţie: milostiveşte-te spre noi la ceasul judecăţii, ca prin mila ta să nu fim pedepsiţi ca unii ce au nesocotit-o, ci prin rugăciunile tale dă-ne har ca să aducem roade duhovniceşti şi mântuieşte sufletele noastre.