SCRISOARE PASTORALĂ 2024

SCRISOARE PASTORALĂ 2024

ÎNVIEREA DOMNULUI ȘI DUMNEZEULUI ȘI
MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS

Hristos a înviat! Adevărat a înviat!

„La urmă, pe când cei unsprezece ședeau la masă, li S-a arătat și i-a mustrat pentru necredința și împietrirea inimii lor, căci n-au crezut pe cei ce-L văzuseră înviat. Și le-a zis: Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la toată făptura. Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede, se va osândi.”

Marcu 16,14-16

Preaiubiți fii și fiice duhovnicești în Hristos:

Preacucernici și Preacuvioși Părinți, Venerabili Monahi și Monahíi,

Iubiți Credincioși ai de Dumnezeu păzitei noastre Episcopii:

Dumnezeu, Tatăl nostru, și Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos,

Să vă dăruiască harul și pacea Lui, iar de la noi, arhierești și părintești binecuvântări!

Iubiți credincioși în Domnul nostru Cel Înviat:

De ce și nouă, de asemenea, ne este greu să credem făgăduințele minunate făcute de către Creatorul nostru? Apostolii au fost alături de Domnul Iisus de la începutul propovăduirii Sale până la îngroparea Lui. Au auzit cuvintele Lui, au fost martori ai faptelor Sale și au avut încredere în misiunea Sa până la Cruce și îngropare. Cât de des le vorbise Domnul Hristos despre moartea și îngroparea ce aveau să vină? Cât de des le-a reamintit că, la fel ca Iona, va învia din mormânt dupa trei zile. Aceasta a fost făgăduința Sa de-a lungul propovăduirii Sale, însă Apostolii s-au dovedit obstinați și neîncrezători față de cei care Îl văzuseră. Cei care L-au văzut mai întâi au fost femeile mironosite care s-au dus la mormânt și Cleopa din Emaus. Așadar, Domnul Însuși S-a arătat celor unsprezece pentru a-i întări spre a fi martori în fața întregii lumi ai promisiunii dumnezeiești a vieții vesnice.

Până atunci, L-au văzut doar pe Hristos Întrupat. După ce li S-a arătat, au devenit martori ai plinătății propovăduirii Sale despre darul dumnezeiesc al vieții veșnice pentru întreaga omenire. Sfântul Teofil al Antiohiei ne reamintește: „Când ai înlăturat moartea și ai îmbrățișat nemurirea, atunci Îl vei vedea pe Dumnezeu cu vrednicie… Dar tu nu crezi că morții înviază… Și de ce nu crezi? Oare nu știi că, credința este principiul esențial în toate lucrurile?” (Către Antolic, Cartea I, cap. 3)

Cei unsprezece au avut binecuvântarea de a-L vedea pe Domnul Înviat pentru a-și întări credința, astfel încât să se arate și să împărtășească cu noi adevărul învierii întregii omeniri. Cu toate acestea, abia după Rusalii sau Pogorârea Duhului Sfânt, au fost întăriți suficient pentru a putea propovădui tuturor popoarelor. Sfântul Ioan Gură de Aur, în omilia sa (a 82-a) la Evanghelia Sfântului Matei, ne încurajează: „Să credem Domnului în toate și să nu I ne împotrivim în nimic. Deși ceea ce se spune pare a fi contrar gândurilor și simțurilor noastre, cuvântul Său să fie deasupra rațiunii și a vederii noastre.”

Credința în învierea trupească a Domnului nostru Iisus Hristos este piatra de temelie a credinței noastre, precum Sfântul Apostol Pavel, în prima sa epistola către Corinteni, capitolul 15, ne instruiește: „Iar dacă se propovăduieşte că Hristos a înviat din morți, cum zic unii dintre voi că nu este înviere a morților? Dacă nu este înviere a morților, nici Hristos n-a înviat. Și dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră… Căci dacă morții nu înviază, nici Hristos n-a înviat. Iar dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credința voastră, sunteți încă în păcatele voastre… Dar acum Hristos a înviat din morţi, fiind începătură (a învierii) celor adormiți… Căci, precum în Adam toți mor, așa și în Hristos toți vor învia…”.

În curând, îl vom sărbători pe Sfântul Apostol Toma, care nu a fost prezent atunci când Domnul Înviat S-a arătat celorlalți Apostoli. Din cauza necredinței lui, Domnul Hristos Și-a arătat mâinile și coasta Sa și i-a spus, nu numai atunci Apostolului Toma, „cel necredincios”, ci și nouă, în prezent: „Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut!” (Ioan 20,29)

Preaiubiți creștini ortodocși, să dăm ascultare Sfântului Teofil, Sfântului Ioan Gură de Aur și Sfântului Apostol Pavel, dar în primul rând Domnului nostru Cel Înviat. În Crez, mărturisim: „Cred în învierea morților și în viața veacului ce va să vină.” Așadar, viețile noastre să fie trăite în așteptarea învierii în veacul ce va să vină. Mărturisind cu credință că Hristos a înviat, și noi vom învia împreună cu El și vom putem striga: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte, viață dăruindu-le.”

În Hristos cel Înviat,

Să zicem, „Doamne, deschide-mi mintea!” și „Doamne, deschide-mi inima!”

+NATHANIEL

Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop de Detroit

și al Episcopiei Ortodoxe Române din America și Canada

Biserica Ortodoxă in America